ایمان برهانی ۲۴ مهر, ۱۴۰۰
مدت حدودی مطالعه: 4 دقیقه

زمان مطالعه: ۴ دقیقه امروزه هرکسی که از طریق موبایل خرید می‌کند کدهای دستوری یا USSD را می‌شناسد. این کدها همان کدهایی هستند که غالباً به‌صورت #عدد* با موبایل آن را شماره گیری می‌کنیم و از طریق آن‌ها بسته یا اعتبار می‌خریم. کد دستوری اینترنت همراه اول و کد های دستوری ایرانسل شناخته‌ترین نمونه از کدهای USSD هستند. همچنین […]

کدهای دستوری یا USSD چیست؟ کاربردها مزایا، معایب و…
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

امروزه هرکسی که از طریق موبایل خرید می‌کند کدهای دستوری یا USSD را می‌شناسد. این کدها همان کدهایی هستند که غالباً به‌صورت #عدد* با موبایل آن را شماره گیری می‌کنیم و از طریق آن‌ها بسته یا اعتبار می‌خریم. کد دستوری اینترنت همراه اول و کد های دستوری ایرانسل شناخته‌ترین نمونه از کدهای USSD هستند. همچنین امکان مشاهده و پرداخت قبوض با این کدها امکان‌پذیر است. کد ussd بانک ملی رمز پویا و کارت به کارت با کد ussd بانک سپه نیز کاربرد این کدها در صنعت بانکی است. این کدها در کنار اپلیکیشن‌های پرداخت و درگاه‌های اینترنتی از ابزارهای اصلی خرید از راه دور هستند. بسیاری از بانک‌ها و مؤسسات مالی کدهای دستوری اختصاصی خود را دارند.

منظور از کدهای دستوری چیست؟

USSD مخفف عبارت Unstructured Supplementary Service Data است. این سرویس در واقع یک خدمت مکمل و جانبی است. از داده‌های بدون ساختار یا ساختار نیافته‌ای که خود شرکت ارائه دهنده آن را تعریف کرده است استفاده می‌کند. معادل فارسی این عبارت “کد دستوری” می‌باشد و در واقع نوعی مبادله پیام بین یک موبایل و یک برنامه کامپیوتری است که در بستر جی اس ام (GSM) یا سامانه جهانی ارتباطات همراه عمل می‌کند. این روش بر مبنای تعامل با اپراتورهای موبایل مانند ایرانسل، همراه اول و … پایه گذاری شده است. در این روش Data ارسالی به سرور بدون ذخیره شدن اطلاعات در سرور پاسخ داده می‌شود و کاربر می‌تواند مرحله به مرحله خدمت مورد نظر خود را انتخاب کند و از مسیری معین آن خدمت را خریداری کند.

GSM چیست؟

GSM در واقع صورت کوتاه شده Global System For Mobile Communication است و به معنای سیستم جهانی ارتباطات تلفن همراه است. این سامانه یکی از جا افتاده‌ترین استانداردهای تلفن‌های همراه در جهان است. به طور کلی عملکرد USSD به دو حالت زیر تقسیم بندی می‌شود:

  • مدیریت در سمت موبایل (PULL) پشتیبانی شده در GSM2.94
  • مدیریت در سمت شبکه (PUSH) پشتیبانی شده در GSM3.9
این مطلب را حتما بخوانید!  6 کسب و کار خانگی جدید و پردرآمد - ایده های واقعی کسب درآمد در منزل

در بُعد امنیتی، USSDها دارای ساختاری مجزا برای تأمین امنیت نیستند و از استانداردها و مکانیزم‌های امنیتی شبکه GSM/UMTS استفاده می‌کنند.

همان طور که گفتیم کدهای دستوری اعدادی هستند بین * و # محصور هستند که بر این اساس از شماره تلفن‌ها متمایز می‌شوند. این خدمت از قابلیت ذاتی شبکه نیست و جزو خدمات جانبی رایگان شبکه جی اس ام محسوب می‌شود، بنابراین همیشه در دسترس هستند و هزینه یا کارمزدی برای کاربر ندارند. ارسال و دریافت این کدها تقریباً با تمامی گوشی‌های قدیمی و جدید میسر است.

تفاوت کد دستوری (USSD) با پیامک (SMS)

تفاوت SMS و USSD چیست؟

اگر خدمت ارسال پیامک در واقع رسانه‌ای است دو طرفه که کاربران برای انتقال پیام‌های دلخواه به یکدیگر استفاده می‌کنند، کدهای دستوری برای خریدن خدمات و محصولات محدودی استفاده می‌شوند. کد دستوری یک روش برقراری ارتباط بین کاربر تلفن همراه با شبکه است، اما پیامک بین دو کاربر تلفن‌همراه و به میانجی شبکه تبدیل می‌شود. به همین علت پیامک ابتدا در شبکه ذخیره می‌شود و در مرحله بعد ولو با تأخیر به مقصد ارسال می‌شود. اما در خدمت USSD به محض ارسال کدهای دستوری یا پیغام دریافت می‌شود یا در صورت عدم امکان ارسال پاسخ قطع می‌شود و کاربر باید به ارسال کد اقدام کند.

کدهای دستوری در ارسال پیامک محدودیت‌های خاصی دارند. اگر نوشتن محتوای پیامک باز است و می‌تواند متنی نسبتاً بلند برای مخاطب خود ارسال کند، کاربر کد دستوری هم به لحاظ اندازه مطلب بسیار محدود است و هم اینکه باید پیام خود را از میان گزینه‌هایی که اپراتور در اختیار وی قرار می‌دهد انتخاب کند.

چه کارهایی می‌توان با USSD انجام داد؟

با کدهای USSD می‌توان کارهایی مثل انتقال وجه، اعلام موجودی، خرید شارژ، پرداخت قبوض و حتی پرداخت‌ کمک‌های خیرخواهانه را انجام داد. بعضی از شرکت‌ها و بانک‌های ارائه دهنده این کدها در مواقع خاصی مانند عید فطر گزینه فطریه را نیز فعال می‌کنند. محیط ساده کار با این کدها باعث می‌شود که شما بدون هیچ‌گونه سردرگمی کارهای بانکی خود را انجام دهید.

این مطلب را حتما بخوانید!  اعتبار صفحه پرداخت اینترنتی را چطور ارزیابی کنیم؟!

امنیت USSD

در این نوع خدمات با توجه به استفاده از فضای صوت، امنیت بالایی تمامی مراحل را پوشش می‌دهد. درخواست‌های ارسالی شما مستقیماً به سرور بانک ارائه دهنده خدمات منتقل می‌شوند و در واقع زمانی که شما اطلاعات کارت بانکی خودتان را برای نهایی کردن خرید وارد می‌کنید، جای هیچ‌گونه نگرانی وجود نخواهد داشت زیرا بستری مناسب امنیت اطلاعات شما را پوشش می‌دهد. سرور هم متناسب با درخواست ارسالی، پاسخ را به سمت اپراتور می‌فرستد و اپراتور آن را به کاربر می‌رساند.

مزایای USSD یا کدهای دستوری چیست؟

  • از آنجا که کدهای دستوری اطلاعات را ذخیره نمی‌کنند انتقال درخواست و پاسخ بالایی دارند.
  • برای استفاده از کد دستوری نیازی به نصب نرم افزارهای جانبی روی موبایل کاربر نیست.
  • با ساده‌ترین تلفن‌های همراه می‌توان از این خدمات بهره‌مند شد.
  • نیازی به اتصال به اینترنت ندارد.
  • برای استفاده کردن شماره کارت بانکی و رمز دوم نیاز است و به سایر اطلاعات کارت از قبیل CVV2 و تاریخ انقضای کارت نیاز نیست.
  • سفرهای درون شهری را کاهش می‌دهد.
  • با ارسال رسید به‌صورت پیامک و حذف رسیدهای کاغذی در زمره فناوری‌های سبز قرار دارد.

معایب کدهای دستوری یا USSD چست؟

  • امکان ارسال یک‌پارچه اطلاعات در این شیوه وجود ندارد.
  • به دلیل الزام به طی کردن مراحل متعدد، به پایان رسیدن فرایند هر خرید زمان بر است.
  • در صورت بروز اشتباه امکان اصلاح خطاهای کاربری و بازگشت فرایند به نقطه اول وجود ندارد.
  • در هر صفحه درج تعداد کاراکتر محدودیت دارد.
  • برای انجام هر فرایند محدودیت زمانی وجود دارد. درصورتی‌ که پاسخ‌های ارسالی بیش از چند ثانیه طول بکشد تراکنش به انجام نمی‌رسد.
  • امکان رمزنگاری اطلاعات در این شیوه وجود ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

massa leo eget commodo felis velit, sit Lorem felis Phasellus