مدیر سایت ۱۶ مرداد, ۱۴۰۰
مدت حدودی مطالعه: 4 دقیقه

زمان مطالعه: ۴ دقیقه چک پول یکی از مهمترین سندهای تجاری است که نقش مهمی در نظام اقتصادی کشور دارد همچنین این سند تجاری پراستفاده در ایران از مهم‌ترین ابزارهای پرداخت به حساب می‌آید. برای درک نقش چک پول بانکی باید به میزان استفاده از آن در نظام اقتصادی ایران توجه نمود. حدودا سالانه ۴۰ الی ۵۰ درصد پرداخت […]

چک پول چیست؟ آشنایی با انواع چک پول (ایران چک)
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

چک پول یکی از مهمترین سندهای تجاری است که نقش مهمی در نظام اقتصادی کشور دارد همچنین این سند تجاری پراستفاده در ایران از مهم‌ترین ابزارهای پرداخت به حساب می‌آید.

برای درک نقش چک پول بانکی باید به میزان استفاده از آن در نظام اقتصادی ایران توجه نمود. حدودا سالانه ۴۰ الی ۵۰ درصد پرداخت ها با استفاده از چک پول ها صورت میگیرد. همواره جدیدترین چک پول ها توسط بانک مرکزی ایران معرفی و عرضه می‌شود. همچنین تشخیص چک پول تقلبی از واقعی با ابزارهای ساده ای قابل انجام است.

البته چک کاغذی به دلیل داشتن هزینه زیاد و ریسک بسیار بالا همواره یکی از گزینه هایی می باشد که برای حذف نمودن آن با راهکار های جایگزین بسیار تلاش شده است. اغلب کشور ها در سال های اخیر بسیار تلاش نموده اند تا از حضور پر رنگ چکپول کاغذی در اقتصاد جلوگیری نمایند. استفاده از انواع درگاه پرداخت از اقداماتیست که جهت صرفه جویی در مصرف پول کاغذی انجام گرفته و تا حد زیادی به این هدف کمک کرده است.

تعریف لفظی و مفهومی چک پول چیست؟

چک‌پول در واقع یک لغت فارسی است، این کلمه به معنای نوشته ای است که با کمک آن پولی را که در بانک دارید می توانید برداشت نموده و یا به حساب شخص دیگری حوالی نمایید. همچنین به آن ایران چک نیز گفته می شود.

در گذشته چک با نام های قباله، منشور، عهدنامه، و برات شناخته میشد. در واقع تصوری وجود دارد که چک کلمه انگلیسی می باشد، اما جالب است بدانید که این لغت در شعر شاعرانی همچون فردوسی نیز با معنایی مشابه با معنای امروزی این کلمه دیده شده است.

معرفی انواع چک پول های بانکی

مطمئنا آشنایی با انواع چک پول ها به درد شما خواهد خورد مخصوصا که اگر صاحب کسب وکاری باشید و یا قصد راه اندازی آن را داشته باشید پس بهتر است که با انواع چک پول ها آشنا شوید. طبق ماده ۱ قانون صدور چک که انواع مختلفی از چک بانکی را بیان می دارد. در این قسمت به توضیح هر یک از این چک ها می پردازیم.

این مطلب را حتما بخوانید!  کلاهبرداری اینترنتی را چطور تشخیص دهیم؟+روش‌های جلوگیری

این چک پول ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

۱. چک هایی که توسط اشخاص صادر می شوند.

  • چک پول بانکی عادی
  • چک بانکی تایید شده

۲. چک هایی که توسط بانک صادر می شوند.

  • چک بانکی تضمین شده
  • چک بین بانکی رمز دار
  • چک مسافرتی

چک بانکی عادی

یکی از مرسوم ترین نوع ها، چک بانکی عادی است که صاحب چک باید از حساب جاری خود نسبت به صدور چک در وجه حامل یا شخص اقدام نماید. برای نقد نمودن این چک ها فرد دارنده باید یکی از شعبه های بانک صادر کننده مراجعه نمایند. برای مثال در صورتی که برای بانک تجارت است باید حتما در یکی از شعب بانک تجارت اقدام به دریافت چک نماید.

برای نقد نمودن این چک هیچ تضمینی وجود دارد در صورتی که موجودی کارت صاحب حساب جاری کافی نباشد،دارنده هیچ گونه قادر نخواهد بود که چک را نقد نماید و پولی دریافت نماید. بنابراین اشخاص باید از دریافت این نوع چک اگر در وجه حامل باشد دقت نمایند.

چک پول بانکی تایید شده

در چک پول تایید شده تفاوت چندانی با چک عادی وجود ندارد. تنها تفاوت این دو چک پول بانکی این است که چکی که بر روی آن صادر شده است باید پرداخت وجه را تایید نماید. یعنی اگر چنین چکی داشته باشید این تضمین را خواهید داشت که اگر در حساب شخص صادرکننده چک وجه لازم موجود نباشد بانک مبلغ مورد نظر چک را پرداخت مینماید.

چک بانکی تضمین شده

چک تضمین شده یا چک رمزدار در واقع یعنی در زمان صدور چک، مبلغ چک از حساب صادر کننده کسر میشود. این چکپول را میتوانید با مراجعه نمودن به شعب بانک صادر کننده وصول نمود. این امکان نیز وجود دارد که دارنده حساب، چک رمز دار را در بانک های دیگر نیز می تواند نقد نماید ولی با این تفاوت که واریزی وجه مورد نظر حدود یک روز کاری به طول می انجامد.

این مطلب را حتما بخوانید!  پول یا ارز فیات چیست؟ مزایا، معایب و تفاوت Fiat Currency با سایر ارزهای دیجیتال

تضمین این چک به این معناست که زمان صدور، مبلغ چک از حساب صادر کننده کسر خواهد شد. علاوه بر آن توجه داشته باشید که چک های تضمین شده یا رمز دار قابلیت مسدود شدن و توقیف شدن را ندارد و ورشکستگی و فوتی شدن کسی که چک را صادر نموده بر وصولی آن هیچ تاثیری نخواهد داشت.

چک رمزدار بین بانکی

در واقع چک پول بین بانکی به چکی گفته می‌شود که به وسیله بانک و بنا به درخواست خود مشتری به عهده یکی از بانک ها دیگر و با داشتن یک رمز صادر می‌گردد. این نوع از ایران چک‌ها را نمی‌توان به صورت نقدی وصول نمود، بلکه برای وصول آن باید بانک مورد نظر مبلغ را از حساب متقاضی به بانک مقصد منتقل کند. پس بنابراین وجه به شخص ثالث غیر قابل انتقال خواهد بود.

پرداخت این چک مانند چک‌های رمزدار از سوی بانک به طور کامل ضمانت می‌گردد و حکم پول نقد را دارد. چک بین بانکی باید حتما در وجه شخص گیرنده نوشته شود و صدور آن در وجه حامل ممنوع است. علاوه بر آن شماره حساب و کد شعبه بانکی فرد گیرنده نیز که در آن حساب دارد باید نوشته شود. بنابراین احتمال دزدیده شدن و سواستفاده از این نظر بسیار کمتر خواهد بود و امنیت بالایی دارد.

چک پول بانکی مسافرتی

چک مسافرتی یا تراول چک (Traveler’s check) یعنی بانک صادر کننده و وجه آن در هر یک از شعب آن بانک یا توسط نمایندگان آن پرداخت می گردد. چک مسافرتی نوعی چک پول بانکی است که در تمامی شعب بانکی وجه آن را می پردازند. بنا بر همین امر افراد به جای حمل پول از چک مسافرتی استفاده می نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

eleifend id, efficitur. lectus Lorem suscipit sed dolor luctus fringilla