مدیر سایت ۴ آبان, ۱۴۰۰
مدت حدودی مطالعه: 4 دقیقه

زمان مطالعه: ۴ دقیقه در طول تاریخ روش‌های گوناگونی برای پرداخت وجود داشته است و بدون شک با پیشرفت فناوری شاهد روش‌های متنوع و ساده‌تری برای پرداخت خواهیم بود. در میان انواع روش‌های پرداخت، مانند پرداخت نقدی یا استفاده از کارت بانکی بدون نیاز به پول نقد کاغذی یا پرداخت به صورت اینترنتی و متصل شدن به درگاه‌های پرداخت […]

پرداخت با فناوری تشخیص چهره ؛ مزایا، معایب، نمونه موفق و…
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

در طول تاریخ روش‌های گوناگونی برای پرداخت وجود داشته است و بدون شک با پیشرفت فناوری شاهد روش‌های متنوع و ساده‌تری برای پرداخت خواهیم بود. در میان انواع روش‌های پرداخت، مانند پرداخت نقدی یا استفاده از کارت بانکی بدون نیاز به پول نقد کاغذی یا پرداخت به صورت اینترنتی و متصل شدن به درگاه‌های پرداخت بانک‌ها در فروشگاه‌های اینترنتی، شاید روش پرداخت با فناوری تشخیص چهره کمتر به گوشمان خورده باشد. محققان و دانشمندان سال‌هاست که بر روی فناوری تشخیص چهره کار می‌کنند و این فناوری مانند تلفن‌های همراهی که قفل آنها با شناسایی و تأیید چهره صاحب آن باز می‌شود، در هنگام پرداخت نیز برای تشخیص، شناسایی و تأیید افراد استفاده می‌شود. این فناوری همچنان به نیروهای پلیس برای تشخیص چهره مجرمان نیز کمک کرده است.

با توجه به همه گیری کرونا و لزوم رعایت موارد بهداشتی شرایط موجود روش‌های پرداختی نیز تغییر کرده‌اند و همه ما می‌دانیم که روش‌های زیادی برای پرداخت وجود دارد و هر روز با پیشرفت تکنولوژی شاهد روش‌های متنوع‌تر و ساده‌تری برای پرداخت هستیم. پرداخت با چهره با کمک اسکن تمامی اجزای صورت مانند چشم‌ها، فرم صورت، بینی و لب و … یکی از این روش‌ها است. استفاده از روش پرداخت با چهره در بین مردم رواج پیدا کرده است و در بیشتر وب‌سایت‌ها یا فروشگاه‌های اینترنتی و حتی بعضی از بانک‌ها و مراکز خرید حضوری در سراسر دنیا استفاده می‌شود.

نمونه موفق

این ممکن است برای اکثر مردم جهان عجیب به نظر برسد اما در حقیقت پرداخت از طریق تشخیص چهره سال‌هاست که در کشور چین از محبوبیت بالایی برخوردار است. این امر کاملاً منطقی است که چین در این روند جدید نیز پیشرو باشد، چراکه مدت‌هاست در بین سایر کشورهای جهان شیوه پرداخت از طریق تلفن همراه را در پیش گرفته بود. در این روش مشتریان می‌توانند با قرار گرفتن در مقابل دستگاه‌های پرداخت (POS) مجهز به دوربین و اتصال چهره آنها به یک سیستم پرداخت دیجیتال یا حساب بانکی، هزینه خرید خود را پرداخت کنند.

این مطلب را حتما بخوانید!  پرداخت دیجیتال چیست؟ معرفی 5 شیوه پرداخت دیجیتال در سال 2021

کاربرد فناوری تشخیص چهره

طبق آمار، در سال ۲۰۱۹، بیش از هزار فروشگاه در چین پرداخت از طریق تشخیص چهره را بکار گرفته‌اند و بیش از ۱۰۰ میلیون چینی برای استفاده از این فناوری ثبت نام کرده‌اند. “علی پی” (Alipay) سرویس پرداختی که توسط غول تجارت الکترونیک چین یعنی شرکت علی بابا اداره می‌شود و رقیب اصلی آن یعنی “وی چت پِی” (Wechat Pay) زیرساخت‌های این روند را در چین ایجاد کرده‌اند.

مزایای پرداخت با فناوری تشخیص چهره

سریع بودن، آسان بودن و ایمن بودن سه شاخصه کلی و از مهم‌ترین مزیت‌های گزارش شده توسط افراد در این سیستم است. با توجه به گزارشات کاربران میانگین مدت زمان کار در این سیستم حدود ۵ الی ۱۰ ثانیه است و در هنگام کار با فناوری تشخیص چهره دیگر نیازی به دانستن اطلاعات کارت بانکی نبوده و تنها با اسکن و وارد کردن شماره شناسایی می‌توان در کمترین زمان ممکن به جابه‌جایی پول یا برداشت از حساب اقدام کرد.

با توجه به امکان آلوده شدن و انتقال میکروب و عوامل بیماری‌زا و همچنین شرایط کرونایی برخی از شرکت‌ها در ایالات متحده در تلاش هستند این فناوری را آن‌چنان ارتقا دهند تا از روی ماسک نیز قادر به شناسایی چهره‌ها باشد. استفاده از این فناوری می‌تواند مانعی برای کپی کردن کارت‌های بانکی به منظور سوءاستفاده ایجاد کند و شانس گیر کردن کارت در دستگاه و مشکلات بعدی آن به مراتب کاهش پیدا می‌کند.

از بعد دیگری استفاده از سیستم تشخیص چهره هم‌زمان با دریافت شماره شناسایی، شماره تلفن و رمز عبور از امنیت بیشتری در مقایسه با کارت‌های بانکی برخوردار است و با در اختیار داشتن تصاویر مشتری، دوربین‌های امنیتی تعبیه شده در شعب بانک‌ها می‌توانند مشتریان خود را شناسایی کرده و بدین ترتیب احتمال انجام فعالیت‌های بانکی غیر قانونی بسیار کاهش پیدا می‌کند.

معایب و نگرانی‌ها در پرداخت با فناوری تشخیص چهره

نگرانی نسبت به سوءاستفاده از اطلاعات همیشه وجود داشته است. درباره فناوری تشخیص چهره نیز نگرانی بزرگ سوءاستفاده از چهره افراد و حتی نگرانی از بابت تلاش برای ساخت ویدئوهای جعلی دزدی است. حتی با این وجود، سازندگان و موافقان این فناوری بر امنیت بالا و کاهش کلاهبرداری در این روش تاکید دارند و در سوی دیگر فناوری تشخیص چهره اکنون هم در تلفن‌های همراه یا زندگی بسیاری از مردم وجود دارد و ثابت کرده که نسبت به سیستم‌هایی که نیاز به وارد کردن رمز یا اثر انگشت دارند، از امنیت کافی و معقولی‌ برخوردار است. هرچند این سیستم مزایای بسیاری دارد، اما چالش‌ها و مشکلات زیادی را پیش روی بانک‌ها و دولت‌ها قرار می‌دهد. به‌عنوان‌مثال هزینه‌های نگهداری بالا از دستگاه‌های مجهز به این فناوری و جلب اعتماد مشتریان از جمله مهم‌ترین چالش‌های استفاده از این روش است.

این مطلب را حتما بخوانید!  درگاه پرداخت برای اپلیکیشن‌ها و سایت‌های بازی و استریمرها

آینده بسیار روشنی برای این فناوری پیش بینی می‌شود و ممکن است در سال‌های نه چندان دور، در بیشتر نقاط دنیا و در بسیاری از وسایل الکترونیکی فناوری تشخیص چهره مورد استفاده قرار گیرد. در کنار چین و آمریکا کشور دانمارک نیز سعی در پیشرفت در این حوزه را دارد. ازآنجاکه شناسایی چهره در تعداد زیادی از حوزه‌ها مانند خودرو، بانکداری و بهداشت و درمان افزایش یافته است، این فناوری در آینده نزدیک به سرعت رشد می‌کند تا جایگزین پرداخت‌های دیجیتال معمولی شود.

فناوری پرداخت با تشخیص چهره در بسیاری از اپلیکیشن‌های پرداخت ایرانی نیز پیاده‌سازی شده و کاربران هنگام استفاده از آن تصویرشان شناسایی شده و در سیستم ذخیره می‌شود تا در مراجعات بعدی و یا حتی استفاده از درگاه پرداخت تنها با اسکن چهره، از خدمات اپلیکیشن‌ها استفاده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

in neque. ut venenatis id dictum ut venenatis,